Friday, September 17, 2010

Hijab bicara dusta

 
Seorang muslimah tidak seharusnya mudah rebah pada pujuk rayu juga tipu daya seorang lelaki setelah segala tarbiyyah Islamiyyah dipasakkan secara sempurna. Maruah seorang muslimah tidak mudah dijualbeli. Sekali ia musnah, maka fitnah akan memangkah umat. Berikut adalah dalil-dalil aqli bagi menghadapi lenturnya lidah si pendusta.


(1) "Kalau awak sayang saya, awak mesti tidur dengan saya."


=Menyayangi seseorang tidak bermaksud memusnahkan diri sendiri. Setelah diserahkan segala-galanya, pastikah dia milik kita? Banyak lagi pembuktian cinta yang boleh dibuat. Usah dicampur-adukkan nafsusarakah dan cinta yang kononnya suci dalam satu relung hati.


(2)"Apa bukti awak sayang saya?"


=Adakah wajar suatu perbuatan yang keji boleh menjadi bukti hakikat cinta yang suci. Andai benar hati yang dicintai, perlukah musnah sebuah maruah?


(3)"Kalau awak tak nak buat apa yang saya nak, kita clash je la!"


=Cinta mengajar kejujuran dan kesabaran. Hanya ketika nafsu menjajah hati, kesucian niat dinodai. Yakinilah sesungguhnya terputus hubungan dengan manusia jauh lebih baik daripada terputus hubungan dengan Allah. Dialah Pencipta cinta, Penentu taqdir dan Pentadbir hati. Andai benar lelaki itu benar untuk anda, memang tercatit di luh mahfuz untuk anda, maka pasti tuhan akan menemukan anda dan si dia dalam kemuliaan maruah.


(4)"Awak ni kolot. Takkan nak pegang-pegang tangan sikit tak boleh?? Awak tak sayang saya ke?"

=Kolatkah beramal dengan suatu aturan yang diatur oleh Pengatur yang telah mentadbir seluruh alam maya dan Dialah yang mengetahui dengan sebenarnya lubuk isi hati insan. Andai manusia tidak berkehendak menurutinya, maka manusialah yang kolot pemikiran kerana tak terdaya mengerti suruhan ilahi lantaran fitrah dikotori nafsu lantas mengelabui penglihatan hati.


(5)"Ala, tak pe la, kita kan akan kahwin jugak nanti, takpe la sikit-sikit."


=Jangan berkata seperti kita penentu taqdir. Telah tertulis di luh mahfuz sepotong nama sedang nama sedang manusia tidak mengetahuinya. Apa ertinya, dikorbankan maruah diri demi sesuatu yang tidak pasti.


(6)"Ala, awak jangan risau la, saya pasti akan bagi awak kebahagiaan punya"


=Andai anda mempercayai perkataan ini, terbuktilah bahawa kebesaran dunia telah bermuqim di kerajaan hati. Benarkah makhluk yang memneri kebahagiaan? Percayakah anda bahawa makhluklah yang mentadbir hati? Lupakah kita bahawa Allah s.w.t yang memberi manfaat dan Allah s.w.t juga yang memberi mudharat. Hakikat sebuah makrifat, makhluk langsung tiada kuasa. Maka, logikkah cinta yang ditadbir dan dicipta oleh Allah yang bersifat Khalik (menjadikan) dapat benar-benar bahagia dalam menuruti nafsu sang makhluk yang tidak punya apa-apa. Jujurlah dengan diri sendiri.


(7)"Kalau betul awak sayang saya, awak kena serahkan segala-galanya pada saya"


=Lupakah kita bahawa hidup dan mati untuk siapa? Usah besarkan cinta insan lebih daripada cinta tuhan. Insan tidak punya apa-apa. Serahkanlah segala-galanya kepada Allah. Fahamilah hati-hati yang mengingati yang Maha Satu akan mudah bersatu.


-KHATIMAH HIJAB-


 Telah jelas hukum couple melalui ijtihad para mujtahid (ustaz&ustazah) yang thiqah. Terpulanglah kepada fatwa hati dalam membentuk keputusan terbaik. Berdoa dan berserahlah kepada Allah. Amalkanlah bersolat Istikharah agar hidup lebih terarah.

1 comment:

  1. Bagus....
    Mantoopppp.....

    Artikel ni.....
    Teruskan menulis dan berdakwah...

    ReplyDelete